Düğün Pastası Hayatı Paylaşmak Üzere Bir Araya Gelen Çiftin Beraber Geçirecekleri Bir Ömre Ait Duygularını Sevdikleriyle Paylaşma İsteğini Sembolize Eder.
Pasta verimliliğin ve iyi şansın sembolü olarak kabul edilir. Eski dönemlerde, düğün törenlerinin sonunda gelinin başında ekmek kırılırmış. Davetliler de şans getirmesi için ekmek kırıntılarından alırmış. Orta çağda gelin ve damat küçük ekmeklerden oluşan bir hale içinde öpüşürlermiş. 17. yüzyılda bir Fransız aşçı, bu ekmeğe daha güzel bir şekil vermiş ve ilk düğün pastasını ortaya çıkarmıştır.
Düğünlerin sona ermesine yakın önemli anlardan biri de pastanın geliş zamanı. Birbirinden göz alıcı tasarımlarda hazırlanan düğün pastaları nefis tatları ve göz alıcı şekilleri ile düğünün unutulmazları arasında yer alıyor. Pastanızı düğün konseptine, gelinliğinize, mekana uygun çeşitli aksesuarla süsleyebilirsiniz
Görkemli pastalar tercihe göre romantik veya neşeli bir müzik eşliğinde salona getiriliyor. Çok katlı düğün pastaları yerlerini gittikçe az katlı ama gösterişli tasarımlara bırakıyor. Özel motifler, değişik süslemeler taşıyan bir model tercih edilirse, pastalar maket olarak düzenlenip, sadece gelin ve damadın ilk dilimi kesmelerine uygun şekilde hazırlanıyor. Gerçek pasta mutfakta servise hazırlanıp hemen misafirlere dağıtılıyor.
Pastalar düğünün yapıldığı mevsime göre farklılık gösteriyor. Kış düğünlerinde krem rengi ve beyaz, yaz düğünlerinde ise sarı, pembe, somon renkleri ile melek motifleri ve canlı çiçek kullanılan pastalar ilgi görüyor. Bembeyaz ya da renkli kremayla kaplı pastanızı taze meyveler, çiçekler, melekler, yıldızlar, kalpler, uğur böcekleri, inci topları, kelebekler, fiyonklar, deniz kabukları, kuşlar, balıklar, nazar boncukları gibi düğün konseptine uygun bin bir çeşit aksesuarla süsleyebilirsiniz.
Süslemeleri seçerken pastayı hazırlayan kişiden mutlaka fikir almanız gerekiyor, çok fazla süsleme kullanmak pastayı olması gerekenden daha tatlı yaparak lezzetini değiştirip ağırlaştırabilir. Düğün pastasının hafif olması da önemli. Günümüzde pastanın şekli ve süslemeleri konusu hayaliniz kadar geniş. Geçmiş yıllarda en çok canlı çiçek süslemeleri yapılıyordu; bu sene daha çok el yapımı şekerlerle hazırlanan rengarenk çiçekler tercih ediliyor. Gerçeğinden neredeyse ayırt etmeniz imkansız olan bu çiçekler şıklığı ile göz dolduruyor. Süslemenizi canlı çiçeklerle yapmayı tercih ederseniz saçınızda veya el buketinizde de aynı çiçeği kullanmanız bütünlük ve hoşluk yaratacaktır.
Farklılığı yaratan diğer unsur düğün mekanı. Açık mekanlarda yapılan düğünlerde katlı pastalar isteniyor. Balo salonlarında ise daha gösterişli modeller tercih ediliyor. Pastayı kesme zamanı geldiğinde düğün mekanları genellikle kılıç şeklinde pasta bıçakları temin ediyorlar. Gelin ve damat bu gösterişli bıçakla pastalarını kestikten sonra mekan görevlisi gelin ve damadın yemesi için bir dilim pastayı ayırıyor.
Geleneksel olarak düğün töreninin bitmesine yakın pasta sahneye gelir ve misafirlere dağıtılır. Fakat son zamanlarda gençlerin ağırlıkta olduğu düğünlerde pasta çok canlı bir müzikle alkışlar eşliğinde sahneye girdikten sonra müzik hızlanıyor ve eğlence devam edebiliyor. Gelin ve damadın tercihine göre pastanın çıkış zamanı belirlenebilir. Misafirlerin dikkatini pastanın gelişine çekmek için mekandan pasta gelmeden hemen önce ışıklarının biraz karatılması ve pasta müziği başladığında sesin biraz arttırılmasını isteyebilirsiniz. Bu da daha önceden belirdiğiniz pasta müziğinin eşliğinde davetlilerin alkışlarıyla bu anı bir şölene dönüştürecektir
0 yorum:
Yorum Gönder